Tietoa

Luputoni, eli pitkän linjan helsinkiläiset konemuusikot Lupu Pitkänen (s. 1979) ja Toni Aalto (s. 1978) tuottivat uusvanhaa kotimaista elektronista tanssimusiikkia vinyylilevyille ja soittivat sitä myös livekeikoillaan. Musiikissaan he yhdistivät 1990-lopun ”filter house” -konemusiikkityylin vanhoista kotimaisista äänilevyistä lainattuihin musiikinpätkiin. Yhtye toimi vuosina 2014-2024 ja ehti julkaista neljä vinyylilevyä.

Yhteystiedot

Soittamaan livekeikalle? Vinyylejä myyntiin levykauppaan? Laita viestiä yhteys (at) luputoni.fi tai yhteyslomakeella:

  Linkit

  Mediassa

  Promokuvat

  Luputoni promokuva 2019
  Luputoni promokuva 2019 / Vilhelm Sjöström @ Musta & Valkoinen
  Luputoni promokuva 2015
  Luputoni promokuva 2015 / Vilhelm Sjöström @ Musta & Valkoinen

  Musiikkivideot

  Luputoni – Kerran Sain (2017)

  Luputoni – Tunnen Sen (2015)

  Luputoni – Ei Tuoksu (2015)

  Biografia

  Luputoni yhdistää vanhan kotimaisen diskon ja iskelmän 90-lukulaiseen elektroniseen tanssimusiikkiin.

  Filter House perustuu vanhojen diskolevyjen lainaamiseen ja käsittelyyn elektronisen tasabiitin päälle. Genre eli kukoistustaan 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, mutta kehittyi sittemmin Electro Housen kautta nykypäivän EDM-soundiksi. Toisaalta genren aiempi kantava voima Daft Punk on siirtynyt toiseen suuntaan rekonstruoidessaan tarkasti aiemmin samplaamaansa diskosoundia.

  Toni Aalto ja Lupu Pitkänen elivät genreä vahvasti jo 90-luvun puolivälissä. Vuonna 2015 he päättivät yhdistää siihen rakkautensa kotimaiseen 70- ja 80-lukujen musiikkiin. He kierrättävät kappaleissaan yksinomaan vanhoja suomalaisia diskolevyjä, televisiosarjoja ja mainoksia. Luputonin tuotanto nojaa vahvasti genren perinteisiin, kuten TR-909 rumpukoneeseen, Alesis 3630 kompressorin pumppaukseen, Akain MPC2000XL sampleriin ja räkilliseen analogisia filttereitä.

  Kaksikolla on yli 40 vuoden yhteenlaskettu kokemus elektronisen musiikin saralta. Lupu Pitkänen tunnetaan muun muassa aikanaan Saksan ja Japanin valloittaneen Ural 13 Diktators Electroclash-ryhmän toisena puoliskona. Hän esiintyy myös Machine Soul -dokumenttielokuvassa. Toni Aalto on pitkän linjan DJ kotimaan klubi- ja underground-piireissä, mutta hänet muistetaan myös 2000-luvun alussa julkaisemista teknolevyistään.

  Luputonin esikoispitkäsoitto Piritori julkaistiin helmikuussa 2017 rajoitettuna tuplavinyylipainoksena, jonka jälkeen yhtye on live-esiintynyt useilla eri elektronisen musiikin festivaaleilla. Luputonin neljäs vinyylijulkaisu näkee päivänvalon syksyllä 2019.